zondag 4 augustus 2013

Zweedse sandwichtaart

De Zweedse smörgåstårta is een hartige taart opgebouwd uit rijkgelegde lagen brood. De taart wordt vaak op een receptie of feest geserveerd.
Onderstaand recept is een vegetarische variant, maar het kan ook goed gemaakt worden met bijvoorbeeld ham, garnalen of gerookte zalm.

Voor de hummus:
Laat 1 blik (400 gr) kikkererwten uitlekken. Meng de kikkererwten met 1 teentje gesnipperde en gefruite knoflook, 2 el tahin, citroensap van een halve citroen en 3 el crème fraîche. Pureer tot een gladde massa en voeg 1,5 dl turkse yoghurt, 2 el olijfolie en 50 gr fijngesneden bieslook toe. Kruid met verse zwarte peper.

Voor de chiliroomkaas:
Meng 3 el roomkaas, 1 teentje gesnipperde en gefruite knoflook, 2 tl geraspte mierikswortel, 3 el yoghurt en 3 el chilisaus.
Voor de rand en bovenlaag:
Meng 5 el crème fraîche met 2 el mosterd.

Ontdooi een pakje tunnbröd (Ikea) en besmeer de plakjes om en om en stapel ze op elkaar.

Met hummus en gemengde sla:


Chiliroomkaas met schijfjes komkommer:


Hummus met sla en plakjes tomaat:


Chiliroomkaas met plakjes gekookt ei en komkommer. (Geen foto)

Bestrijk tot slot de laatste laag en de zijkanten met de crème fraîche. Plak dunne schijfjes komkommer tegen de zijkanten aan en beleg de bovenkant met tomaat, olijven en een schijfje citroen.


Laat de taart enige tijd in de koelkast staan voor gebruik. Het lekkerst is de taart de volgende dag, als het brood doordrongen is van alle smaken.
In plaats van tunnbröd kan ook casinowit brood gebruikt worden. Snijd de korsten dan van het brood. Een laag kan uit meerdere plakken brood bestaan, leg ze dan gewoon tegen elkaar aan en beleg verder zoals hierboven beschreven.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso