zondag 9 september 2012

Zweedse zalmtaart

Dit is weliswaar geen zelfverzonnen recept, maar het is een gerecht dat ik graag maak. Het beste resultaat krijg je met nieuwe aardappels, maar gewone aardappels of kant-en-klare plakjes kunnen ook prima gebruikt worden. Dit recept komt van oorsprong uit Zweden. Daar heet het 'zalmpudding' en met een kleine variatie (zonder eieren en met prei) is het 'Lax Janssons'. Het gerecht is ontstaan vanuit de gewoonte om restjes te verwerken in een maaltijd voor de volgende dag.

Gebruik bij voorkeur nieuwe aardappels
Kook drie grote aardappels en laat ze afkoelen. Schil ze indien gewenst. Bij nieuwe aardappels is dit zeker niet nodig. Klop de twee eieren, 150 ml slagroom en 150 ml melk. Doe er peper en zout naar smaak bij. Snipper een rode ui en laat deze op een laag vuur zacht worden in boter. Snijd 200 gr gerookte zalm in kleine stukjes. Hak de dille. Als de aardappels afgekoeld zijn snijd ze dan in dunne plakjes. Vet een ovenschaal in. Beleg de schaal met plakjes aardappel op de bodem en de zijkant. Verdeel de helft van de uien, de zalm en de dille en dek dit af met een laag aardappels. Dan de resterende uien, zalm en dille en afsluiten met een laag aardappels. Overgiet het geheel met het slagroommengsel. Bak in de oven op 200 graden celsius gedurende 45 minuten. Serveer warm, lauw of koud.

Laxpudding
Serveer eventueel met gesmolten boter en een schijfje citroen. Dit recept gebruikt gerookte zalm, maar het werkt ook prima met andere soorten zalm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso