woensdag 5 september 2012

Toast Skagen

Skagenröra is een typisch Zweeds bijgerecht. Het is een soort garnalencocktail met crème fraîche, viseitjes en dille. De naam 'Skagenröra' komt van het Deense plaatsje Skagen, maar het gerecht is vrij onbekend in Denemarken. Het is bedacht door de Zweed Tore Wretman in de jaren '50. Zijn recept bestond uit garnaaltjes met mayonaise. De meest bekende manier om Skagenröra te serveren is 'Toast Skagen' waarvan hieronder een recept volgt.

Toast Skagen

Meng 200 ml crème fraîche, 2 eetlepels citroensap, 2 in blokjes gesneden avocado's, fijngeknipte dille, peper, een halve gesnipperde rode ui en 125 gr roze garnalen. Eventueel kan er mayonaise aan worden toegevoegd. Schep de Skagenröra op een sneetje toast. Garneren met een takje dille en een theelepel viskuit.

De garnalen kunnen ook vervangen worden door rivierkreeftstaartjes. De meest eenvoudige viskuit is snotdolfkuit; deze is bijvoorbeeld te koop bij Ikea. Voor een typisch Zweedse lunch kun je Skagenröra ook serveren met een gepofte aardappel ('bakad potatis') en een salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso