maandag 10 september 2012

Kerrierunderreepjes

Ingrediënten voor vier?
Olijven en olijfbomen zie je steeds meer in ons land. Olijfbomen kunnen in de tuin, maar bescherm ze goed tegen de vorst. Ze kunnen in de winter hun blad verliezen, maar meestal komt deze terug rond de meimaand, wanneer de temperaturen hoger worden. De boom kan hier zelfs vrucht gaan dragen, maar onbehandelde vruchten zijn bitter en niet te eten. De olijven moeten daarom gefermenteerd of gepasteuriseerd worden.
Onrijpe olijven zijn groen, maar naarmate ze rijper worden, worden ze donkerder, tot zwart aan toe. Als je echter een olijfboom in de tuin hebt staan en je je olijven niet beschermt, hebben de vogels de vruchten al opgegeten voordat het zover is!

Kook twee aardappels en laat ze afkoelen. Bak 300 gram runderreepjes in veel kerrie en peper gaar. Haal de reepjes uit de pan. Snijd een kleine winterpeen in grove stukken en bak ze in de pan van de runderreepjes met het overgebleven vocht, wat extra boter en kerrie. Snijd de afgekoelde aardappels in grove stukken en bak deze samen met de wortel. Kruid wederom met kerrie,  rozemarijn, peper en een beetje selderie, indien aanwezig.

Verrassende combinatie van kerrie en olijf
Optioneel is de dressing: Maak in een grote schaal een dressing van 10 ml olijfolie, 10 ml balsamico-azijn en 10 ml truffelolie. Roer goed door.

Snijd geitenkaas in stukjes en de zwarte olijven (ong. 30 stuks) in tweeën. Meng alle ingrediënten in de schaal en serveer warm.

Zonder runderreepjes heb je een smakelijke, vegetarische variant. Gebruik dan wat meer aardappel en wortel.

Let op dat de eerste foto de hoeveelheden bevat voor een gerecht voor vier personen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso