zondag 2 september 2012

Zalmwok

Teriyakisaus heeft als hoofdbestanddeel, naast soja, mirin. Mirin is zoete rijstwijn met een lager alcoholpercentage dan sake. In de Westerse keuken wordt de mirin wel eens vervangen door sherry, maar dit geeft een duidelijk andere smaak aan de saus.

De ingrediënten
De teriyakisaus die ik in dit gerecht gebruik is zelfgemaakt, maar als ik minder tijd heb gebruik ik vaak kant-en-klare saus en dan is het een snel en smakelijk gerecht. Voor de groenten heb ik nu haricots verts gebruikt, maar bijvoorbeeld sugar snaps of broccoli passen er ook uitstekend bij.

De in dit recept gebruikte hoeveelheden geven vrij veel teriyakisaus. Het overschot aan saus is echter uitstekend te gebruiken als marinade voor bijvoorbeeld tofu. (Zie het recept van morgen) De hoeveelheden voor de saus kunnen gehalveerd worden als de saus enkel voor dit gerecht gebruikt wordt.

Japanse toren
Fruit twee tenen knoflook in olie en bak de grof gesneden haricots verts hierin. Voeg 300 gr grove stukken zalm toe en bak deze kort.
Voor de teriyakisaus: Roer 150 ml japanse sojasaus, 50 gr suiker, 50 ml azijn, 50 ml mirin seasoning en 50 ml gembersiroop in een andere pan en laat de suiker oplossen. Proef de saus af en als deze voldoende naar smaak is kan deze samengevoegd worden met de zalm en de bonen.

Kook de woknoedels gaar. Leg de noedels op een bord en schep er de saus en zalm over. Garneer met geroosterd sesamzaad. Serveer eventeel met miso soep. De zalm kan ook vervangen worden door varkenshaas of runderreepjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso