Een hoisin saus is een zoete, chinese saus op basis van soja. De saus lijkt op de zoete saus die bij Peking-eend geserveerd wordt, maar dat is een zoete bonensaus. Hoisinsaus is kant-en-klaar te koop (bijvoorbeeld bij de toko), maar het is eenvoudig zelf te maken met het volgende recept:
Voeg 8 eetlepels sojasaus (Kikkoman groen heeft mijn voorkeur, andere sojasaus is vaak te zout), 1 eetlepel pindakaas, 1 eetlepel sesamolie, 2 eetlepels honing, 1 eetlepel mirin (wijnazijn), 4 uitgeperste knoflookteentjes en 1 mespuntje sambal samen in een kom en roer totdat er een glad, enigszins gebonden mengsel ontstaat. Afproeven. Is de saus nog te zout, voeg dan wat meer honing toe (rietstuiker kan ook).
Deze saus heb ik gebruikt als marinade voor tofu. Snijd daarvoor de tofu in blokjes. Meng de tofu goed met de hoisinsaus en laat 24 uur marineren in een afgesloten bakje in de koelkast.
Bak de tofu met het restje marinade op hoog vuur in olie onder voortdurend roeren. Snijd een stronkje witlof in heel dunne reepjes. Als je niet houdt van de bittere smaak van de witlof kun je twee stronkjes fijngesneden witlof kort meebakken met de tofu en de saus. Roer anders de helft van de witlof door de tofu en bak het mee in de saus en bewaar de andere witlof voor de garnering. Snijd deze pas op het laatste moment, anders kan de witlof bruin worden. Voeg een handjevol gewelde rozijnen toe.
Maak de mie klaar en serveer op een bord met de tofu en witlof. Leg een beetje rauwe witlof erboven op. Strooi er een handjevol geroosterd sesamzaad over.
U dacht dat u als hardcore carnivoor geen tofu lustte? Dat witlof een bittere groente is die je eerst kapot moet koken alvorens hem onder ham en kaas te begraven? Probeer dit gerecht van de bakjesvoermeesteres en begraaf al uw vooroordelen. De beste vegatarische maaltijd die ik ooit proefde. Go for it!
BeantwoordenVerwijderen