zaterdag 15 september 2012

Groentenschotel met puree en geitenkaas

De cashewnoot is het zaad van de cashewboom en komt van oorsprong uit Noordoost-Brazilië. De naam stamt af van de lokale taal en betekent "noot die zichzelf voortbrengt". De vrucht van de cashewboom is een schijnvrucht en is peervormig. Deze gele tot rode cashewappel kun je ook eten en is zoet van smaak. Omdat het vruchtvlees heel sappig is, maar de buitenkant erg kwetsbaar, is de vrucht ongeschikt voor transport.

De cashewappel met zaaddoos
Onderaan de cashewappel hangt de cashew, het zaad van de boom. Botanisch gezien een zaad, maar culinair een noot. De zaadschil bevat een krachtig gif dat huidirritaties kan veroorzaken. De noot zelf bevat magnesium, fosfor en veel ijzer en eiwit. Daarmee is de noot een uitstekende vleesvervanger.
De cashew is verwant aan de mango en de pistachio.


Snijd 250 gram broccoli in roosjes en 125 gram champigons in plakjes. Bak ze in een pan. Voeg een paprika toe en half blikje mais. Kruid met rozemarijn en wat sambal. Schep het groentemengsel in een vuurvaste ovenschaal. Brokkel 150 gram geitenkaas of feta eroverheen en 150 gram gebroken, ongezouten cashewnoten. Dek af met puree.

En ook zó weer op!
Zet de schaal tien minuten in de oven op 200 graden Celsius.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso