zondag 16 september 2012

Notenburgers

Pinda's kom je in dit recept niet tegen - het zijn dan ook geen noten, maar peulvruchten. Ze bevatten minder ijzer dan noten. Noten zijn een prima vleesvervanger. Calorierijk, dat wel; gebruik ze daarom niet dagelijks als vleesvervanger. Noten zijn rijk aan onverzadigde vetten en kunnen daardoor bijdragen aan verlaging van het cholesterolgehalte. Voor gebrande noten gaat dit echter niet op, door het branden veranderen de onverzadigde vetten in verzadigde vetten. Het Voedingscentrum adviseert 30 tot 40 gram noten per persoon per dag, indien je het als vleesvervanger gebruikt.

Rechtsonder de notenmassa voor het bakken

Hak 100 gram gemengde noten grof. Voeg 1 ei en twee eetlepels bloem toe. Nipper een ui en een teentje knoflook en fruit kort. Roer door het notenmengsel 1 eetlepel mosterd, 100 ml room of yoghurt, een scheutje soja en de ui en knoflook. Meng het tot een natte massa. Als het mengsel te plakkerig is, kun je een beetje bloem toevoegen. Als het te droog is, nog een scheutje wijn, room of wat ook voorhanden is.


Draai zes kleine burgers. Maak ze niet te dik zodat de binnenkant ook goed gaar kan worden. Bak de burgers 3 minuten in hete olie aan beide zijden. Blijf er wel bij om aanbranden te voorkomen. 

Dit mengsel levert ongeveer zes burgers op, genoeg voor drie personen. Serveer er wat rozijnen bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso