Je zou het niet verwachten van zo'n alledaagse, welhaast saaie groente, maar de tomaat heeft meer in zijn mars dan je zou denken. Tomaten bevatten grote hoeveelheden vitamine A, B en C; ze zijn caloriearm en het stofje lycopeen waar de groente rijkelijk mee is bedeeld, is een sterk antioxidant. Het woord 'tomaat' komt van de Azteken; het woord 'xitomatl' betekent zoiets als 'aanzwellen'. Aanvankelijk werd de plant als giftig beschouwd. Rond 1750 kwam men erachter dat de gele vruchtjes (de 'pomo de'oro') eetbaar waren. Door kruisen en selecteren kreeg de tomaat zijn rode kleur.
In deze rijstsalade kun je allerlei ingrediënten verwerken. Dit is de meest eenvoudige versie. Eventueel kun je de paprika weglaten. Een salade van alleen komkommer, tomaat en kaas is erg lekker als lunch op een zomerse dag.
Voor... |
Kook 150 gram rijst. Maak een dressing van 100 gram (een paar flinke eetlepels) yoghurt of kwark, drie eetlepels ketchup, 2 eetlepels gembersiroop en een eetlepel groene tuinkruiden. Naar smaak mierikswortel toevoegen.
... na! |
Snijd de volgende ingrediënten in blokjes: 2 tomaten, 1 paprika, 1 komkommer, 200 gram kaas (naar smaak). Meng de groenten en de kaas door de dressing. Voeg de afgekoelde rijst toe en roer alles door elkaar.
Let op dat de rijst niet zo vullend werkt. Een flinke hoeveelheid van de salade is dus nodig! Vul indien gewenst aan met andere ingrediënten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.