donderdag 20 september 2012

Mangocouscous

Kardemom is familie van de gember. Van oorsprong komt het uit Midden-Azië. Tegenwoordig wordt het vooral in Guatamala geproduceerd. Zowel de zaaddozen als het zaad worden gebruikt in hartige, maar ook in zoete gerechten; in eten én in drinken. Zo is het een belangrijk bestanddeel van onze 'speculaaskruiden' en wordt het samen met koffiebonen gemalen om er koffie van te zetten. Kardemompoeder komt van het zaad uit de zaaddoos. Het heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer. Kardemom is, na saffraan en vanille, het duurste specerij ter wereld. Ook deze specerij heeft weer medicinale toepassingen: het kalmeert de maag en verfrist de adem.


Snijd de venkel en de paprika in stukjes en bak ze kort in de pan glazig. Was de muntblaadjes en scheur of snijd ze in kleinere stukken. Meng in een aparte schaal 250 gram hüttenkäse, de munt, 100 gram gele rozijnen, 100 gram gezouten cashewnoten, een eetlepel kardemompoeder en zwarte of verse, rode peper naar smaak. Voeg eventueel wat zout toe. Maak de couscous klaar en schep deze met de rest van het mengsel bij de groenten in de pan. Warm het geheel even op. Snijd de mango en de 2 avocado's en schep deze als laatste door het eten. Als de mango en avocado te warm zijn, proef je ze niet meer in het eten. Deze moeten dus nagenoeg koud zijn.


Indien er geen verse mango te koop is, kan ook mango uit blik gekozen worden. De smaak van een verse mango is natuurlijk wel veel intenser. Let op dat dit gerecht zoet is! Misschien dat sommigen een hartige smaak prefereren, dan zou men spekjes toe kunnen voegen, of een pittige, witte kaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso