Kurkuma wordt ook wel koenjit of geelwortel genoemd en wordt gewonnen uit de plant Curcuma Longa. De geelwortel is de wortel van de plant. Het vormt een vast bestanddeel van kerriepoeder waaraan het de gele kleur geeft. Kurkuma wordt als kleurmiddel gebruikt in voedsel en zelfs als medicijn tegen trombose en hersenaandoeningen als Parkinson en Alzheimer.
Schil en kook 500 gr aardappels. Was 500 gr wortels en snijd ze in schijfjes. Snipper de ui, gember, knoflook en een halve rode peper. Fruit ze kort in wat boter in een grote pan. Voeg de wortelschijfjes toe, 8 dl water, 2 (paddenstoelen-)bouillonblokjes, 2 theelepels kurkuma en 1 theelepel kardemom toe en laat 15 minuten koken. Snijd de aardappels in kleine dobbelsteentjes. Bak 100 gr gerookte kalkoenreepjes kort aan in een koekenpan. Pureer de wortels, voeg de aardappelblokjes toe en pureer nogmaals kort zodat er nog kleine stukjes aardappel herkenbaar zijn. Schenk 250 ml room bij het mengsel en laat de soep kort koken. Snijd 50 gr zwarte olijven fijn en roer deze met de kalkoenreepjes door de soep. De soep is nu klaar. Opdienen met een blaadje selderij en eventueel wat hüttenkäse.
Kleurige soep |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.