donderdag 27 september 2012

Pittige pompoensoep

Pas in het midden van de twintigste eeuw werden de eerste pompoenen in Europa gekweekt. Tot dan toe was het een betrekkelijk onbekende groente. Het meest bekend is de pompoen wel van pompoensoep, maar er zijn natuurlijk veel meer toepassingen voor deze opmerkelijke groente. Het hoge gehalte aan bèta-caroteen valt direct op. Het is ruim driemaal hoger dan de ons zo bekende wortel. Daarnaast bevat het veel ijzer en vitamine C. De hokkaido pompoen is vernoemd naar de plaats van herkomst: het Noord-Japanse eiland Hokkaïdo. De pompoen is een variant van de bekende reuzenpompoen die veel gebruikt wordt met Halloween.


Was en snijd een grote pompoen in blokken. Verwijder de pitten en de zaadlijsten. In dit recept heb ik een kleine butternut pompoen en een kleine hokkaido pompoen verwerkt. Beide hoeven niet geschild te worden.


Snijd 200 gram vastkokende aardappels in blokken. Kook in 1 liter (bospaddenstoelen)bouillion de pompoen en de aardappels gaar. Laat alles een beetje laten afkoelen en pureer tot een gladde saus. Kruid met 1 eetlepel kaneel, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 eetlepel kardemom, 1 eetlepel djahe (gemberwortel), 1 eetlepel nootmuskaat en flink wat sambal (naar smaak). Kneus een stengel sereh en laat die even meekoken. Voeg een scheutje sojasaus toe en een flinke scheut room. Afmaken met een scheutje madeira. Serveer eventueel met brood.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso