Steranijs (in het Chinees letterlijk 'achthoorn') is een stervormige, achtpuntige vrucht, waar de zaadjes nog inzitten.Verwar het niet met anijszaad, dat een lichte hooiachtige geur heeft, waar steranijs veel warmer, zoeter en aromatischer ruikt. De essentiële oliën van deze gedroogde vrucht zitten niet in de zaadjes, maar het omhulsel. Vandaar dat het altijd in z'n geheel wordt meegekookt.
Steranijs vindt zijn oorsprong in China. Slechts enkele andere Aziatische landen kennen het in hun inheemse keuken. De Chinese Shanghai keuken gebruikt in zijn smoor- en stoofgerechten veel steranijs. Het verdiept de smaak van vlees en is een populair ingrediënt voor likeuren en kruidenmengsels.
Meng 100 ml (japanse) sojasaus met 4 eetlepels honing, twee eetlepels poedersuiker, een eetlepel rietsuiker en 2 eetlepels gembersiroop. Warm dit langzaam op in een steelpannetje met enkele stukken steranijs. Laat de saus onder voortdurend roeren een tijdje heel zachtjes koken. Voeg zoetigheid naar smaak toe. Haal de pan van het vuur en voeg nog 1 eetlepel rijstazijn toe en 1 eetlepel mirin. De saus moet licht naar anijs smaken en een stroperige structuur hebben. Zeef de steranijs uit de saus alvorens het te serveren.
Het is aan te raden voor de saus de 'beste' ingrediënten te gebruiken: het maakt veel uit in de smaak!
Het is aan te raden voor de saus de 'beste' ingrediënten te gebruiken: het maakt veel uit in de smaak!
Bak een zakje krielaardappeltjes gaar in een koekenpan en houd ze warm tot de rest van het eten klaar is. Bak de bimistronkjes enige minuten in een klein beetje van de sojasaus en wat olie.
Wrijf de pangasiusfilet met een bakkwastje aan beide kanten in met de sojasaus. Bak de vis kort in een hete grillpan. Wees op tijd met het omdraaien van de vis. Twee keer 1 minuut aan beide kanten is voldoende. Bevochtig de vis na het omdraaien weer met een beetje saus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.