zondag 23 september 2012

Venkelpeerschotel

Venkel is een typische zomergroente. Hoewel het een knolvorm heeft, is het geen knolgewas. Venkel is de bolvormige verdikking aan de onderkant van de steel van de venkelplant, een kruid dat wel tot een meter hoog kan worden. Venkel smaakt naar anijs. De oude Romeinen vonden dat venkel sterk naar hooi rook; ze noemden het dan ook 'foenum', wat 'hooi' betekent. In de middeleeuwen werd venkel gebruikt om zijn geneeskrachtige werking. In die tijd werd venkel ook erg geschikt geacht voor het uitdrijven van de duivel, heksen en boze geesten. Venkel bevat weinig calorieën, is vetvrij en rijk aan mineralen.


Snijd 3 stevige aardappels julienne. Verwijder de zaadlijst van 1 rode peper en snijd de peper in kleine stukjes. Verhit olie in een pan en doe daar als de olie goed heet is de aardappels en de peperstukjes bij. Snijd 1 venkel en 3 conferenceperen in blokjes. Voeg de venkel en de peer toe als de eerste aardappels goudbruin worden. Laten smoren met het deksel op de pan, totdat de venkel en peer zacht zijn geworden. Regelmatig roeren. Schep op een bord en strooi over iedere portie 50 gram verkruimelde blauwaderkaas. Voor een niet-vegetarische versie kunnen kipblokjes worden toegevoegd.


Peren uit de supermarkt zijn meestal nog niet rijp genoeg als je ze koopt. Laat ze 1 of 2 dagen liggen alvorens ze te verwerken of voeg een eetlepel gembersaus of honing toe aan het gerecht om het geheel wat zoeter te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso