Wienerbröd (in het Zweeds) en Danish pastry (Engels) zijn namen voor wat wij koffiebrood(jes) zouden noemen. In Scandinavische landen is het koffiedrinken uitgegroeid tot een ware cultuur, met zelfs een eigen werkwoord. Het wienerbröd is bij dit 'ficka' even belangrijk als de koffie zelf.
Hak 50 gr pure chocola. Rasp 50 gr witte marsepein of amandelspijs. Meng de chocola en marsepein met 25 gr zachte boter. Voeg de geraspte schil van 1 sinaasappel toe.
Maak 200 ml melk lauwwarm in een steelpannetje. Los 7 gr gedroogde gist op in de melk en voeg 20 gr suiker en 1 el honing toe. Zet het vuur uit als de suiker en gist helemaal zijn opgelost. Laat de melk 15 minuten staan, totdat het gist gaat werken.
Meng 200 gr bloem met het gistmengsel en kneed het kort in een keukenmachine. Voeg 50 gr zachte boter toe en 1 tl zout. Vul het deeg aan met maximaal 200 gr bloem, totdat het deel soepel en elastisch is.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van max. 1/2 cm hoog. Bestrijk het deeg met de chocoladevulling. Vouw de lange kanten van het deeg over elkaar dubbel. Druk de zijkanten goed aan. Knip het deeg enkele malen in en vouw het deeg een beetje naar buiten, zodat de gaten open vallen. Laat het deeg een uur rijzen. Bestrijk met een geklopt ei en strooi er geschaafde amandelen over.
Bak het brood in 20 min. gaar. Versier het brood eventueel met glazuur van poedersuiker en versgeperst sinaasappelsap. Snijd in repen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.