zaterdag 1 juni 2013

Japanse zalmsalade met teriyaki dressing

Maak een dressing van 30 ml mirin, 30 ml rijstazijn, 60 ml japanse sojasaus en 1 el riet- of basterdsuiker. Verhit dit 5 minuten op een laag vuur tot de suiker goed opgelost is. Haal de pan van het vuur.
Snijd 100 gr zalmfilet in dunne plakjes en leg deze in de nog warme dressing. Roer voorzichtig om. Laat de dressing afkoelen.
Snijd een halve komkommer in de lengte doormidden en schaaf er met een kaasschaaf lange, dunne plakken van. Stop met schaven totdat je het zachte vruchtvlees niet meer ziet. De rest van de komkommer heb je niet nodig. Snijd een vel nori zeewier in dunne reepjes met een scherp mes. Frituur ze enkele seconde in hete olie. Snijd van een winterwortel enkele flinterdunne plakjes. Giet kokend water over 50 gr taugé en laat uitlekken. Snijd 1 lenteui in dunne ringetjes.
Haal de zalm uit de dressing. Roer door de dressing 1 tl sesamolie en 2 el zwarte sesamzaadjes.
Maak de salade op op twee grote borden. Verdeel de groente en wat ingelegde gember over het bord zodat alle kleuren goed zichtbaar zijn. Leg de zalm op de groente. Giet er de dressing overheen. Leg er vlak voor het serveren de nori op. Deze wordt direct zacht door het vocht van de dressing.
Garneer met de lenteui en partjes limoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso