zaterdag 9 februari 2013

Blauwe-bessentaart met banketbakkersroom

Verwarm de oven op 200 graden. Ontdooi 250 blauwe bessen.
Maak een deeg van 1 ei, 75 gr suiker, 200 gr boter en 300 gr bloem. Kneed dit tot een kruimelig taartdeeg. Beboter een taartvorm. Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier en bekleed er de taartbodem mee. Bak de bodem in ongeveer 15 min in een voorverwarmde oven op 200 graden. De taart moet lichtbruin kleuren. Haal de taart uit de oven. Smelt op zeer laag vuur 100 gr witte chocola met 2 el melk. Hierbij mag de chocola best een beetje karamelliseren. Bedek de bodem met een laagje chocola. Laat de chocola afkoelen. Bedek de bodem met de blauwe bessen.

Maak banketbakkersroom:
Halveer 1 vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan 250 ml melk met het vanillemerg en 30 gr suiker aan de kook. Splits 2 eieren. Bewaar het eiwit. Roer de eidooiers met 30 gr suiker los en roer er 1 el bloem door. Meng een scheutje warme melk door het eimengsel en schenk terug in de pan. Roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen. Laat de banketbakkersroom afgedekt afkoelen.

Bedek de blauwe bessen op de taart met de banketbakkersroom. Splits nog 1 ei en klop 3 eiwitten met 80 gr suiker stevig. Schep het eiwit op de taart en brand het met een crėme-bruléebrander tot er bruine pieken ontstaan. Zet de taart tot gebruik in de koelkast.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso