dinsdag 12 februari 2013

Zweedse vastenavondbollen

Amandelvulling:
Hak 100 gram gepelde amandelen zeer fijn en mix met 100 gram poedersuiker. Voeg 1 el warm water toe. De mix zal poederig blijven.

Deeg:
Verwarm 2 dl melk tot handwarm. Meng de melk, 75 gr in stukjes gesneden roomboter, een zakje gist (of 25 gr verse gist), 1 dl kwark, 5 tl suiker en 1 el kardemom in een schaal. Voeg beetje bij beetje 7,5 dl bloem toe tot er een smeuïg, niet al te stevig deeg ontstaat. Dek de schaal af en laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme plaats. Het deeg zal zich bijna verdubbelen.

Haal het deeg uit de schaal en kneed het. Vorm 16 even grote stukken. Rol ieder deel tot een bol. Laat de bollen 30 minuten rijzen op een bakplaat. Klop een ei los en bestrijk er de bollen mee. Bak de bollen ongeveer 11 min midden in de oven op 225 graden. Laat afkoelen.


Snijd van iedere bol het kapje eraf. Schep uit de onderste helft van de bol een beetje deeg. Verkruimel het deeg met de amandelvulling en meng met 1 á 2 el melk. Klop de slagroom.

Vul de bollen met de amandelvulling en slagroom. Dek af met een dekseltje en strooi er poedersuiker over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso