donderdag 13 december 2012

Stamppot van rode kool met cranberry

Cranberry's of veenbessen komen in Nederland nauwelijks voor, behalve op Terschelling. Men zegt dat daar in 1845 een vat veenbessen aanspoelde, waardoor de plant daar is gaan groeien. Inmiddels groeit de plant ook op een klein aantal andere plaatsen in Nederland, maar het is van oorsprong een exoot. Het zijn heideachtige struikjes met rode bessen die groter zijn dan het blad van de plant.
De veenbessen zijn rijk aan vitamine C en mineralen en hebben een heilzame werking bij blaasontsteking, maar grote hoeveelheden kunnen misselijkheid en diarree veroorzaken.


Kook 100 gram cranberry's in een laagje water met een eetlepel honing en sap van een halve citroen. Laat in enkele minuten inkoken toe een stroperige gelei. Bak 150 pittige gekruide tofureepjes. Verwarm een zakje rode kool met appeltjes. Meng alles door de puree. Kruid met een eetlepel kardemom.

Laat je niet afschrikken door het wellicht onsmakelijke uiterlijk..
Laat eventueel enkele draadjes saffraan meekoken met de cranberry en/of roer crème fraîche door de puree.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso