zaterdag 19 januari 2013

Aardappellasagne met rode kool


Rode kool is net als witte kool en spitskool een zogenaamd sluitkoolgewas. De rode kleur van de kool komt van de kleurstof anthocyaan, die ook de rode kleur geeft aan bloedsinaasappels en rode herfstbladeren. De kleurstof wordt in de voedselindustrie gebruikt onder de naam E163.
Rode kool staat ook bekend als rodekool. Sinds 1950 staat de vorm rodekool in het Van Dale woordenboek, maar daarmee is de spelling "rode kool" niet fout.


Schil een halve kilo aardappels en schaaf ze in hele dunne plakjes. Bak of kook de aardappels gaar. Rasp een halve rode kool en bak het even aan met een teentje geperste knoflook. Voeg 50 gram rozijnen en een eetlepel (pijnboom)pitten toe. Klop in een schaal drie eieren, 250 gr room en 100 gr geitenkaas. Kruid met zwarte peper. Houd 50 gr geitenkaas achter.


Verwarm de oven op 200 graden. Bedek een ovenschaal met bladerdeeg. Bedek de bodem met een laagje rode kool met daarop een laagje aardappels. Giet de helft van het eiermengsel erover. Leg weer een laag rode kool en aardappels en overgiet met de rest van de eieren. Brokkel de overige kaas eroverheen. Bak de taart op 20 minuten op 200 graden.

De hoeveelheden in dit recept zijn voor drie personen. Eventueel kunnen de plakjes aardappel vervangen worden door puree met geitenkaas. De eieren met room zijn dan niet nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso