De enoki paddenstoel, of enoki-take, is de gecultiveerde versie van het fluweelpootje. Omdat de enoki in het donker wordt geteeld blijft hij mooi wit. Ze worden in een jong stadium geoogst en in trosjes verkocht. De nog kleine paddenstoeltjes zijn dan bleek (wit of iets gelig) van kleur en hebben erg lange stelen. De enoki is knapperig en smaakt iets fruitig. De paddenstoeltjes worden meestal rauw gegeten, maar ook wel op het laatst aan warme gerechten toegevoegd.
Snijd vier teentjes knoflook, 4 cm verse gember en 1 rode ui in kleine stukjes en fruit in de hete wokolie. Voeg een derde van een blok santen, 3 el sojapasta en 100 ml water toe. Kneus een stengel sereh en laat meekoken. Voeg 2 el gembersiroop en 2 el japanse sojasaus toe. Snijd 200 gr (gerookte) tofu in smalle reepjes en roer door de saus.
Snijd twee kleine paksoi (shanghai paksoi) klein. Snijd het onderste deel van 100 gram enoki paddenstoelen af en bak ze in twee minuten in hete wokolie. Voeg de groente toe en bak deze kort.
Kook ondertussen japanse boekweit noedels volgens de gebruiksaanwijzing. Roer de noedels door de groentepasta. Serveer met geroosterde sesamzaadjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.