Boerenkool is niet alleen in Nederland populair om zijn stamppot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er een campagne gestart om boerenkool te eten. Het was eenvoudig te verbouwen en leverde die voedingswaarden op die ten tijde van de rantsoeneringen hard nodig waren, zoals vezels en vitamine A en C. Het thuisfront had op deze manier eer aan de zogenaamde "victory gardens" en dat was minstens zo belangrijk als het feit dat deze moestuinen de normale voedselvoorzieningen ontlastten. Zelfs delen van Hyde Park werden in deze tijd omgeploegd om als moestuin te dienen.
Kook twee grote aardappels bijna gaar. Giet ze af, laat ze iets afkoelen en snijd ze blokjes. Maak een sausje van 4 eetlepels sojasaus en drie eetlepels sesamolie.
Snijd twee teentjes knoflook, een stuk gember en wat rode peper aan kleine stukjes. Verhit olie in een wokpan en voeg de specerijen en de saus toe. Goed blijven roeren, zodat de knoflook niet verbrandt. Voeg de aardappels toe en in blokjes gesneden (gerookte) tempeh. Als de aardappels licht beginnen te kleuren, beetje voor beetje de 300 gram fijngesneden boerenkool toevoegen onder voortdurend omscheppen. De boerenkool zal steeds meer krimpen. Bij het laatste restje boerenkool ook 100 gram shiitake erbij roeren en een handvol cashewnoten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.