Guacamole is afgeleid van het Nahuati (een Azteeks dialect) en betekent 'avocadosaus'. In dit recept wordt aan de guacamole een moes van spliterwten toegevoegd. De spliterwt is afkomstig van de gedroogde landbouwerwt waarvan de zaadhuid verwijderd wordt, zodat de erwt in twee helften uiteenvalt. Door het splitsen krijgen de erwten een groter oppervlak dat aan de hitte van het koken wordt blootgesteld. Dit zorgt ervoor dat ze sneller gaar zijn. Spliterwten bevatten veel proteïne, erg veel vezels en nauwelijks vet. Spliterwten zijn goed voor de spijsvertering en geven een vol en verzadigd gevoel.
Was 50 gram spliterwten en kook ze 30 minuten in ruim water op middelhoog vuur. Controleer regelmatig of de erwten niet drooggekookt zijn; voeg eventueel extra water toe. Snijd een venkel in grote stukken en bak ze op laag vuur in olie met het deksel op de pan. Kook ondertussen 150 gram notenrijst. Verwijder schil en pit van de avocado. Meng het vruchtvlees van de avocado met 100 ml crème fraîche en een paar druppels citroensap. Giet de spliterwten af en pureer ze in een schaal. Voeg het avocadomengsel en 100 gram pittige geraspte kaas toe aan de spliterwtenmoes. Op smaak brengen met peper, licht gefruite verse knoflook en eventueel zout. Als de rijst bijna gaar is, de slibtongetjes grillen gedurende zo'n 4 minuten (2 minuten per kant). Regelmatig omkeren om aanbakken te voorkomen.
Notenrijst is kant en klaar te koop maar ook gemakkelijk zelf te maken: voeg aan gewone rijst verschillende zaden, pitten en noten toe.
Voeg voor meer smaak eventueel mosterd en/of witte wijn aan de erwtenmoes toe.
Voeg voor meer smaak eventueel mosterd en/of witte wijn aan de erwtenmoes toe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.