maandag 15 oktober 2012

Roomgroentewok met kip

In een overmoedige bui had ik laatst wat pepertjes gekocht. Kleine babypepertjes, die er een klein beetje verschrompeld uitzagen. "The world's hottest pepper", stond erop. Nou kan ik wat hebben, en de verkoper verzekerde mij dat ze niet zo heet waren als "die andere". Ik wilde het dus wel proberen. Na enige googlen thuis kwam ik er echter al snel achter dat de verpakking niet gelogen had. Ik had de zogenaamde Naga Jokolia in handen, die enkele jaren geleden door het Guinness Book of Records was uitgeroepen tot heetste peper. De geur loog er ook niet om. Ik besloot, na enkele dagen aarzeling, een gerecht te maken waar de peper in verwerkt kon worden en meteen te zorgen voor een blusmiddel in de vorm van een lassi. (Voor het recept klik hier)

De lenteui ben ik vergeten om in het recept te verwerken.

De Naga Jokolia heeft een waarde van 855.000 op de zogenaamde Scovilleschaal. Deze meet de hoeveelheid capsaïsine in een peper, de stof die de peper zijn scherpte geeft. Ter vergelijking een paprika heeft een waarde van 0, jalapeñopeper 2.5000-8.000, 'Madame Jeanette' 100.000-350.000 en pepperspray 2.000.000-5.300.000. De Moruga Scorpion, die nu de heetste peper is, heeft een waarde van rond de twee miljoen.
De peper heb ik mee laten koken en voor het serveren verwijderd. Het is dan nog wel te doen. Let op: de peper is echt erg heet. Een klein tipje op je tong en je voelt je tong niet meer. Uiteraard kan het gerecht ook zonder peper, of met een mildere variant.

De Naga Jolokia meegekookt.

Daarnaast had ik nog enkele restjes groente van eerder recepten. Die heb ik hierin verwerkt.
Snijd de restjes Chinese kool, paksoi, courgette en een hele winterpeen in stukken. Bak de kool kort in de wok en schep het er weer uit als het bijna gaar is. Laat het goed uitlekken. Pers een teentje knoflook fijn en bak er de wortel en overige groenten in samen met kipblokjes of (vegetarische) roerbakblokjes. Voeg 3 eetlepels sojasaus toe, 1 el gembersiroop en 200 ml crème fraïche. Kruid met peper en garam masala. Meng naar wens rijst door de saus of serveer apart.
De peper heb ik eerst mee laten bakken met de kool, toen met de wortel en later nog een keer met de saus. Een beetje kneuzen kan, als je goed tegen peper kunt. De peper versnijden en door het gerecht doen is niet aan te raden. De peper zo in je mond stoppen zeker niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso