maandag 22 oktober 2012

Shiitake met mosterdsaus

Julienne is een Franse keukenterm voor zeer fijn gesneden groenten. Meestal worden hiermee vierkante reepjes of staafjes van 1-3 mm dik en 3-4 cm lang bedoeld. Dit wordt vaak gedaan om de aantrekkelijkheid van het gerecht te verhogen door middel van de slanke vormen, maar ook om de kooktijd te verkorten, zoals bijvoorbeeld bij aardappels. een mooie julienne is regelmatig van vorm en heeft slanke reepjes. Het snijden kan met een mes gedaan worden, maar gemakkelijker gaat het met een keukenmachine. Lukt beide niet, snijd de groente dan zo regelmatig mogelijk in kleinere stukken, blokjes of reepjes.



Fruit enkele teentjes knoflook kort in de olie en bak 300 gram runderreepjes bijna gaar. Snijd 200 gram shiitake of bospaddestoelen grof en bak deze mee. Kruid met peper en/of gemalen piment. Voeg 100 gram jullienne gesneden winterwortel toe, één blokje paddenstoelenbouillon, 200 gram crème fraîche, 3 eetlepels mosterd en een in blokjes gesneden rode paprika. Roer goed door zodat het boullionblokje kan oplossen in de saus. Snijd 100 gram bieslook fijn en roer deze als laatste door de saus.


Serveer met rijst of gekookte aardappels. Voor een vegetarisch recept kun je de runderreepjes weglaten en wat meer (bos)paddenstoelen gebruiken.
Een timbaaltje rijst zoals op de foto is eenvoudig gemaakt met een klein schaaltje. Vul deze met rijst en druk de rijst goed aan. Kiep het schaaltje ondersteboven leeg op een bord en je hebt een mooi bolletje rijst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso