maandag 29 oktober 2012

Pittige zalm met soja

Bij dit gerecht past Japanse pruimenwijn uit de toko goed. Pruimenwijn (merk 'Gekkeikan') is een Californische witte wijn gemengd met een extract van Japanse rode pruimen en caramel. De alcohol komt uit de gefermenteerde pruim, suikers en rijst. Het bevat geen sulfiet of ander kunstmatige toevoegingen. Er zijn ook pruimenwijnen van groene, blauwe en rode pruimen. Pruimenwijn is van oorsprong een Chinese wijn, die gemaakt werd van pruimenbloesem en pruimen, toen heel zeldzaam.


Snijd een kleine rode ui, twee teentjes knoflook en een stuk verse gember. Hak ze fijn en fruit ze kort in de olie. Voeg 75 ml sojasaus toe, sambal (of een een hete peper), twee eetlepels honing, twee eetlepels mirin, twee eetlepels rijstazijn en vier eetlepels sesamolie. Snij een stengel sereh in de lengte door en kneus beide helften. Doe deze bij de saus en laat de saus enkele minuten inkoken.
Snijd een halve winterpeen, een halve courgette, een halve paprika, twee stengels bleekselderij in kleine stukjes en een batat in blokjes.
Wrijf twee zalmmoten in met de sojasaus en schep de rest van de saus door de groente. Doe de groenten in een ovenschaal, druppel een beetje olie erover en gaar het 30 minuten in de oven op 200 graden. Als de groenten bijna gaar zijn: bak de zalm in vijf minuten gaar in een koekenpan met deksel. Pas op voor het spetten.


In het recept kun je allerlei restjes groente verwerken. Klein gesneden worden ze het gemakkelijkstegaar. Serveer met noedels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso