Quinoa komt uit de Andes en is een soort ganzenvoet, waartoe amarant behoort, maar ook spinazie. De korrels van quinoa groeien in rode of oranje pluimen. Het graan lijkt op gierst en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De bloemetjes zijn witgeel van kleur. De plant kan tussen 60 centimeter en 2 meter hoog worden. Quinoa heeft z’n eigen natuurlijke beschermingstof tegen insecten en ander ongedierte, saponin genaamd. Daarom hoeven er geen bestrijdingsmiddelen te worden gebruikt en is het meestal een volledig biologisch product. Het is wel aan te raden om de quinoa voor het koken goed af te spoelen.
Het zaad van quinoa is erg voedzaam en glutenvrij en is uitstekend te gebruiken als vervanger van een graanproduct. Het zaad wordt gekookt of gestoomd. Quinoa is rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium.
Snijd twee teentjes knoflook. Verhit olie in de wok en bak 300 gr boerenkool met de knoflook. Verwerk de kool beetje voor beetje, zodat hij kan slinken en er weer meer in de pan kan. Voeg 200 ml room toe. Snijd 300 gr zalmfilet in blokjes en strooi er vierseizoenenpeper over. Snijd 150 gr kastanjechampignons in plakjes en bak ze samen met de zalm in olie in een andere pan. Voeg 150 gr blauwe kaas in blokjes bij de boerenkool en laat de kaas smelten. Schep de zalm en champignons bij de boerenkool.
Serveer met quinoa of bulgur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.