dinsdag 13 november 2012

Risotto met erwten en geitenkaas

Risotto rijst is speciale rijst die tot wel vier keer zijn gewicht aan vocht kan opnemen, zonder kapot te springen. De meest gebruikte rijstsoort is Arborio. Andere bekende soorten zijn Carnaroli en Vialone Nano, maar er zijn er nog veel meer. Risotto komt uit Lombarije, Noord-Italië, maar het is onbekend wanneer en hoe deze rijst daar terecht is gekomen.
Traditioneel wordt risotto bereid met boter, ui en wijn of bouillon, waar vervolgens dan ingrediënten naar keuze aan worden toegevoegd. Door het voortdurend omroeren van de rijst tijdens de bereiding komt de zetmeel uit de rijst los en krijgt de rijst zijn plakkerige structuur waar hij zo bekend om is.


Snipper een rode ui en twee teentjes knoflook. Doe een scheut olie en/of boter in een hapjespan. Fruit hierin de ui en knoflook. Bak daarna een kop risottorijst mee tot deze glazig wordt. Voeg een blokje groentenbouillon toe en daarna langzaam een halve liter water, steeds in porties van 1/8 liter, tot het water helemaal opgenomen is. Ondertussen goed roeren. Kook 150 gram verse doperwten in een aparte pan in 7 minuten gaar. Laat 100 gram geitenkaas zachtjes smelten in de pan met rijst. Snijd een rode (punt)paprika. Voeg alles bij elkaar en roer er nog 2 el pijnboompitten en 1 el kappertjes door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso