Broccoli is verwant aan bloemkool. Het woord broccoli komt van het Italiaans 'broccoli', wat 'bloeiende knop van de kool' betekent: van de plant worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten. Als je een broccoli (te) lang laat liggen, kun je zien dat sommige van de knoppen zich openen en gele bloempjes krijgen. Broccoli heeft veel goede eigenschappen. Het is rijk aan vitamine C en bevat veel voedingsvezels. Daarnaast werkt het anti-viraal, anti-bacterieel en werkt het tegen kanker. Onderzoekers hebben echter aangetoond dat koken of diepvriezen de gunstige werking met driekwart kan verminderen, terwijl bij wokken, stomen of bereiding in de magnetron de werkzame stoffen worden behouden.[
Voor de broodjes, het voor- of bijgerecht:
Bak per persoon één afbakbroodje gaar in de oven. Snijd ondertussen van een aubergine in de lengte twee grote plakken af van ongeveer 1 cm dik. Grill de plakken met peper tot ze zacht zijn. Snijd de broodjes doormidden en beleg met rauwe ham, een plak aubergine en een beetje geraspte kaas. Zet de broodjes terug in de oven en laat de kaas smelten. Sprenkel enkele druppels truffelolie over de broodjes alvorens te serveren.
Voor de maaltijdsoep (ruim drie personen):
Snijd en fruit een ui en enkele teentjes knoflook. Snijd de rest van de aubergine in blokjes en bak ze mee met de knoflook en ui. Voeg een liter (groente)bouillon toe en laat nog even koken. Schil ondertussen twee grote aardappels en snijd ze in grove stukken. Snijd 2 grote stronken broccoli in roosjes. Snijd de harde stukken van de stronken en snijd de rest in blokken. Kook de aardappelen 5 minuten alvorens je de broccoli toevoegt. Laat 10 minuten koken. Giet het water af en schep de groente door de bouillon. Pureer de soep voorzichtig tot alle stukjes fijngemalen zijn. Snijd van 100 gram licht pittige boerenbrie de randjes af. Snijd de rest in stukken en roer door de soep. Laat de kaas smelten, maar laat de soep niet meer koken. Breng op smaak met rode en/of zwarte peper.
Voor het garneren van de soep kunnen één of meerdere van de volgende ingrediënten gebruikt worden: rode paprika, 50 gram taugé, enkele plakken rauwe ham, enkele plakjes rauwe zalm van goede kwaliteit, geraspte pecorino of parmezaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.