maandag 19 november 2012

Bospaddenstoelen-Jansson

Janssons Frestelse is een populair Zweeds en Fins recept en betekent letterlijk 'Janssons Verleiding'. Eén van de verklaringen voor deze naam is dat hij vernoemd is naar Pelle Janzon, een operazanger uit de 19de eeuw, die van lekker eten hield. Een andere verklaring luidt dat hij vernoemd is naar een gelijknamige film uit 1928. Het recept is van oorsprong een aardappelschotel met ui, room en ansjovis. Inmiddels zijn er vele variaties op. Hieronder een vrije variatie met paddenstoelen.


Verwarm de oven op 200 graden. Snijd en fruit een ui, twee teentjes knoflook en een stukje fijngesneden gember. Voeg toe: twee eetlepels tomatenpuree, een theelepel fijngestampte of gemalen kruidnagel, een theelepel kaneel, een eetlepel (balsamico)azijn, een eetlepel stroop (bijv. suikerstroop) en een theelepel kardemom. Laat dit even bakken en roer er dan 200 ml kokosmelk, een halve liter bouillon (van twee blokjes paddenstoelen- of groentebouillon) en een scheut melk toe. Voeg zout en zwarte peper naar smaak toe. Maak 200 gram gemengde paddenstoelen schoon en snijd in grove stukken. Smoor ze even mee in de bouillon. Rasp ondertussen enkele aardappels en een halve courgette in grove stukken. Vet een ovenschaal in en schep er de aardappels en courgette in. Giet er de bouillon en paddenstoelen overheen. Druppel er enkele druppels kokosmelk of sesamolie overheen en sprenkel er een eetlepel sesamzaad over. Bak de schotel 50 minuten in de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso