vrijdag 2 november 2012

Bospaddenstoelen met jeneverbessaus

De jeneverbes is de vrucht van een conifeerstruik. De naam is een verbastering van het Latijn 'Juniperus', wat samengesteld is uit 'junior' (de jongere) en 'parere' (verschijnen) en slaat op de nieuwe vruchtjes die verschijnen als de oudere, rijpere vruchtjes nog aan de struik hangen. Het rijpen van de 'bessen' strekt zich uit over twee jaar. De vrouwelijke zaadschubben vormen in het eerste jaar zwartblauwe kegelbessen. Na de overwintering worden zij donkerblauw. 
De naam Jennifer is verwant aan jeneverbes. De struik staat symbool voor kuisheid. En natuurlijk wordt van de jeneverbes ook de bekende jeneverdrank gemaakt. 
Jeneverbes vind je in sommige supermarkten bij de kruidenpotjes.


Snijd drie teentjes knoflook in stukjes. Plet 8 jeneverbesbolletjes. Smelt boter in een steelpannetje en smoor de knoflook en jeneverbesjes. Voeg 1 eetlepel sojasaus toe, 100 ml (soja)room en 100 ml paddenstoelenbouillon. Laat de saus even koken. Haal de besjes er weer uit; ze zijn niet lekker om op te eten.
Was en snijd een grote zoete aardappel in partjes en grill ze of bak ze op in een pan tot ze zacht zijn. Was en snijd 250 gram gemengde (bos)paddenstoelen en bak ze in een hapjespan gaar in de helft van de saus. Voeg peper toe, een halve courgette in blokjes en een handjevol cashewnoten. Schenk de rest van de saus erbij en warm goed door.


Serveer met dunne ringetjes bosui en eventueel een klein beetje rijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bonenschotel met espresso